« terug naar vorige pagina

Onderwijs en Onderzoek

Academische praktijk

Praktijk Bicer en praktijk Teunissen bevinden zich in het Academisch Medisch Centrum Deventer. 

Dat houdt in dat zij gegevens verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek, nieuwe mensen opleiden en onderwijs bieden aan (medische) studenten.

Wetenschappelijk onderzoek en uw privacy

Onze huisartspraktijken leveren gegevens aan voor wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek helpt huisartsen om steeds betere zorg te kunnen bieden. Voor dit onderzoek worden medische gegevens die uw huisarts noteert in het elektronisch patiëntendossier gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om de klacht of aandoening waar u voor komt, welke medicijnen worden voorgeschreven, of naar een specialist wordt verwezen en uitslagen van metingen. Deze gegevens worden door uw huisartsenpraktijk, zonder naam of adres, doorgegeven aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboud UMC voor wetenschappelijk onderzoek.

De bescherming van uw privacy

Bij het doorgeven en gebruiken van medische gegevens staat uw privacy altijd voorop. Het Radboud ontvangt dan ook alleen gepseudonimiseerde gegevens. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw naam en adres worden vervangen door een codenummer dat alleen bij uw huisarts bekend is. De onderzoekers weten dus niet van wie de gegevens zijn. Het Radboud slaat de ontvangen gegevens veilig op en volgt de regels die zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbeveiliging (AVG). Ook is in het Radboudumc een Functionaris Gegevensbescherming aanwezig die hierop toezicht houdt. Daarmee zijn uw persoonlijke gegevens beschermd.

Bezwaar tegen het gebruik?

Wilt u niet dat uw medische gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek kunt u dit aan uw huisarts of de praktijkassistente doorgeven. Uiteraard zal dit niet ten koste gaan van de zorg die wij u geven.

Meer weten?

Vraag het uw huisarts of kijk op www.radboudumc.nl/healthdata.

Uw huisartspraktijk is lid van het Radboud-UMC Academisch Huisartsen Netwerk – een netwerk van regionale huisartsenpraktijken dat medische gegevens uit hun praktijken aanlevert voor wetenschappelijk onderzoek.