Naast de normale werkzaamheden biedt het Academisch Medisch Centrum Deventer veel extra mogelijkheden aan.
Hieronder vindt u een overzicht van ons uitgebreide en unieke zorgaanbod.
- Astma: om vast te stellen of u astma heeft, kan u door uw huisarts verwezen worden voor een longfunctietest. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, die samen gaat met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. Dit kan kortademigheid, benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten veroorzaken en is vaak het gevolg van een allergie. Ook zonder allergie kan astma optreden. Het kan al op jonge leeftijd voorkomen. Niet iedereen die benauwd is (geweest) of hoest heeft astma. Kenmerkend van astma is dat perioden met en zonder klachten elkaar afwisselen.
- COPD: Ook bij COPD kunnen vernauwingen van de luchtwegen benauwdheidsklachten veroorzaken. COPD ontstaat meestal pas na het 40ste jaar bij mensen die gerookt hebben of langdurig met bepaalde stoffen in contact geweest zijn. Bij COPD zijn er eigenlijk geen klachtenvrije perioden. De klachten kunnen door bijvoorbeeld medicijnen wel verbeteren/stabiliseren of door luchtweginfectie (tijdelijk) toenemen.
- CVRM: in onze praktijk kunt u terecht voor diagnostiek, behandeling en follow-up van risicofactoren voor patiënten met hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk. Inclusief leefstijladviezen en begeleiding bij patiënten met een verhoogd risico van eerste of nieuwe manifestaties van HVZ (myocardinfarct, angina pectoris, herseninfarct, TIA, aneurysma aorta en perifeer arterieel vaatlijden). Voor deze patiënten is het belangrijk om regelmatig gecontroleerd te worden. Uw huisarts kan deze controle bij u uitvoeren.
- Diabetes mellitus: diabetes mellitus (letterlijk ‘zoete doorstroming’) is een ziekte die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucose waarden. De term suikerziekte (en in de volksmond suiker) wordt ook wel gebruikt, maar wordt door sommigen afgeraden omdat deze verkeerde associaties zou oproepen, zoals dat diabetes zou ontstaan door te veel suiker te eten, of dat men geen suiker zou mogen eten als men diabetes heeft. Patiënten met diabetes hebben een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit vergt een persoonlijke benadering en daarvoor zijn een aantal onderzoeken nodig. Voor patiënten met diabetes is het belangrijk om regelmatig gecontroleerd te worden. Hiervoor kunt u terecht in onze praktijk.
- e-Consult: de praktijk maakt gebruik van het e-Consult. Hier kunt u online uw vraag aan de huisarts vragen. Zie voor meer informatie het kopje e-Consult
- ECG: een elektrocardiogram (in de volksmond een hartfilmpje) is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Uit een ECG is veel informatie te krijgen over de werking en de conditie van de hartspier. Bij een ECG krijgt u elektroden op uw huid geplakt. De elektroden vangen signalen op die bij het samentrekken van het hart ontstaan. Deze geven de activiteit van het hart weer. Een ECG kan gemaakt worden terwijl u ontspannen op een onderzoekstafel ligt. Het onderzoek duurt maximaal 10 minuten.
- Hulp bij stoppen met roken: stoppen met roken is niet alleen willen maar vooral kunnen. We kunnen u helpen om dit te kunnen door middel van motiverende gesprekken en/of medicatie. Alle zorgverzekeraars vergoeden de gesprekken en medicatie. Wanneer u stopt met roken, krijgt uw lichaam plotseling geen nicotine meer. In de eerste weken kunnen daardoor ontwenningsverschijnselen ontstaan zoals humeurigheid, rusteloosheid, ongeduld, hoofdpijn, slapeloosheid of slecht kunnen concentreren. U kunt last krijgen van koude rillingen en tintelingen in de handen en voeten. De eetlust kan toenemen en de stoelgang kan traag zijn. Het is moeilijk om te stoppen, maar zeker niet onmogelijk! Wij helpen u graag door deze periode heen!
- Kleine chirurgische ingrepen: kleine chirurgische ingrepen zijn operaties die uit te voeren zijn onder plaatselijke verdoving. Onder deze ingrepen vallen bijvoorbeeld: een ingegroeide teennagel, het verwijderen van een moedervlek, talgkliercyste, lipoom, fibroom of wratten.
- Spiraal plaatsen/verwijderen: het spiraaltje is kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om een zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltjes later weer te kunnen verwijderen. Bij het vrijen merken u en uw partner niet van het spiraaltje. Samen met uw huisarts bespreekt u welke spiraal het beste bij u past. Een spiraaltje wordt door uw huisarts geplaatst.
- In de praktijk is een Jeugdconsulente aanwezig op donderdag vanuit de gemeente Deventer. Na verwijzing van de huisarts kunt u bij deze consulent terecht. De jeugdconsulent begeleidt kinderen met psychische problemen, biedt ondersteuning bij de opvoeding en begeleidt verwijzingen naar gespecialiseerde zorg.
- Diëtiste: de diëtiste is gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten die te maken hebben met voeding gerelateerde klachten en ziekten. Ze behandelt patiënten met overgewicht en ondergewicht, suikerziekte, verhoogd cholesterol en andere aandoeningen.